a,capella szőlőbirtok

Hírek

A SZAVAZÁS ELINDULT!

Megtiszteltetés számunkra, hogy családi szőlőbirtokunkat a Highlights of Hungary 2021 díjra jelölték. A "kiválóság, hazaszeretet és a cselekvő lokálpatriotizmus értékei mentén" kiválasztott jelöltekre a közönségszavazás február 3-án elindult!

A voksokat a https://www.highlightsofhungary.hu/voting oldalon lehet leadni, február 17-ig!

Kérünk mindenkit, akinek a minőségi kézműves bor, a termőhely erényeit kidomborító manufakturális borkészítés, a bor, mint a kultúra különféle területeit összekötő kapocs, a Balatont szegélyező gondozott szőlőültetvények, a badacsonyi kultúrtáj, a természet alázatos szolgálata megindító hívószavak, hogy támogassa szavazatával szőlőbirtokunkat, hogy zászlóvivők lehessünk a vidéket életben tartó értékmegőrző és értékteremtő családi kisgazdaságok soraiban!

 

2011-2021. Első dekád az a'Capella Szőlőbirtok életében

Elindult 2022! Jöhet az elmúlt szemeszter számadása, ráadásul mindez az a’Capella Szőlőbirtok életében egy 10 éves korszak lezárásával társul. Tíz év apró morzsa egy stabil alapokon működő szőlő- és borbirtok életében, de nagy idő egy kis családi vállalkozásban. Tíz év telt el azóta, hogy első generációs borászként, kézműves prémium borainkkal és pályázati felhívásunkra érkezett száz feletti pályaműből kiválasztott arculatunkkal a fogyasztóink elé léptünk. Közben család és birtok tekintetében is folyamatos volt a gyarapodás, fejlődés az értékteremtés és tradíció által kijelölt irányvonal mentén. Lassú és fáradságos araszolással sikerült a központi területünkön - egy kiváló ábrahámhegyi dűlőben a Szilvádi hegyen – egy kéthektáros, egységes birtoktestet létrehozni, a badacsonyi fajtakörbe illeszkedő szőlőfajták folyamatos telepítésével pedig megbízható szortimentet kialakítani. Még korántsem dőlhetünk megelégedetten hátra. A közeljövő tervei bizony komoly kihívásokat tartogatnak, úgy a már megkezdett borászati berendezések fejlesztésének, mint a feldolgozó, tároló, vendégfogadó kialakításának terén. Ráadásul egy második birtoktest kialakításába is belefogtunk Mindszentkállán.

 

 

Az éttermi, kiskereskedelmi értékesítési csatornán sikerült néhány stabil pillért kialakítanunk. A teljesség igénye nélküli felsorolásban említem meg néhány népszerű étterem, vinotéka nevét (köztük Michelin-csillagos is!), melyben egy-egy tételünk sikerrel került fel a borlapokra: Carne di Hall, Costes, Cuvée Borbár, Divine Delicia, Duna Kávéház, Fóti Kastélyétterem, Jeanettes, Káli art inn, Kistücsök, Laci Konyha, Magyar Borok Háza, Pavillon de Paris, Pesti Disznó, Sarki Fűszeres, Vinatrium. Egy koronavírus járvány sújtotta időszakban kiváltképp felértékelődik, hogy sikerült újabb, eredményes és gyümölcsöző kapcsolatot kiépíteni többek között Budapesten a Kadarka Borbárral és a Monk’s Bistroval, Veszprémben a Papírkutya étteremmel, Borzsongó Vinotékával, Monoron a KultPincével, de szűkebb környezetünkben is jó bázisra leltek boraink Badacsonytomajon a Válibor Vinotéka és Bisztróban, az ábrahámhegyi Fagyöngy Sportházban, vagy például Csiki Tibor élelmiszerboltjában.

Jártunk borklubokban, boresteken számos alkalommal Budapesten, Szegeden, Monoron, Fóton, Tapolcán, sétálókóstolókon rendszeresen a New York Palotában és több exkluzív szállodában az Olasz rizling vagy más tematikus rendezvény nevében. Borfesztiválokon (Borvidékek hétvégéje, Szürkemarha-Szürkebarát Fesztivál, Szatymazi Barackfesztivál, Ábrahámhegyi Bornapok) is nagy előszeretettel és rendszeresen mutattuk be Pinot blanc, Olasz rizling, Zeus, Rajnai rizling és Kékfrankos fajtákból készített borainkat. Mindezek mellett évjáratról évjáratra regionális, országos és Kárpát-medencei borversenyeken is szép elismeréseket, díjakat gyűjtöttünk a fajtaborok mellett Iniciálé birtokházasításunkkal vagy a Kékfrankos „színárnyalataiból” készített rozé-, siller-, vörösborainkkal. A visszajelzések alapján talán szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy borkóstolóinkon mindig sikerült különleges élményt nyújtanunk a pincénknél vendégül látott asztaltársaságok számára.

A szakmai előmenetel mellett zenész-hangmérnök, televíziós előéletemből fakadóan, a kultúra különféle területein korábban szorosra fűzött aktív kapcsolatainkat is igyekeztünk megtartani, újabb kapcsolódási pontokat kialakítani. Nagy örömmel csatlakozunk immár kilencedik éve, a karácsonyi időszakban az Operaház tradicionális jótékonysági Diótörő Fesztiváljához boradományunkkal, a Dalszínház előtt felállított, forralt bort kínáló kis pavilonban. 2017-től pedig különdíj felajánlásainkkal támogatunk néhány kiemelkedő pályaművet az Aposztróf Kiadó novellapályázataiban, melyek Dimenziók sorozatcímmel jelennek meg egy-egy színvonalas kötetbe szerkesztve.  Erőnkhöz mérten csatlakoztunk továbbá filmbemutatók, zenei események, karitatív megmozdulások, fesztiválok támogatói közé. Kicsit több mint hat évvel ezelőtt indítottuk útjára az Operaház igazgatójának felkérésére az Operaház és az a’Capella Szőlőbirtok „Kodály-Kocsis emlékpark, szőlőskert” közös projektjét, az akkor még kapavágásai előtt álló Eiffel Műhelycsarnok tervezett parkjába. Idén végre a szőlőtőkék telepítése is megvalósulhatott és a régóta dédelgetett konténeres oltványok december elején „gyökeret ereszthettek” a Műhelyház kertjében. A sikeres ültetést követően, tavasszal kezdetét veszi, a tőkealakítás néhány éven át tartó fázisában a tradicionális badacsonyi bakművelést és az erdélyi karikás művelést bemutató mintaültetvény kialakítása is, az Operaház díszletműhelyében legyártott pergola elemekből megvalósuló hangulatos lugas sor kíséretében.

Van már múltunk, melyre büszkék lehetünk, van aktív jelenünk és van bőségesen jövőre tervezett elképzelésünk.

Elindultunk, haladunk és tudjuk merre tartunk…

Kodály-Kocsis szőlőskertet telepítünk az Eiffel Műhelyház emlékparkjába

Szinte napra pontosan hat évvel ezelőtt indítottuk útjára az Operaház igazgatójának felkérésére az Operaház és az a’Capella SzőlőbirtokKodály-Kocsis emlékpark, szőlőskert” közös projektjét, az akkor még kapavágásai előtt álló Eiffel Műhelycsarnok tervezett parkjába. Bár Dr. Hajdu Edit és Dr. Lázár János – a kecskeméti szőlészeti kutató vezető munkatársainak – önzetlen segítőkészsége ellenére sem sikerült a Kocsis Pál szőlőnemesítő által, jó barátja tiszteletére nemesített Kodály Zoltán szőlőfajtát a fajtagyűjteményekben fellelnünk, de sikerült más különleges magyar Kocsis-féle szőlőfajtákat kiválasztani és szaporítóanyagokat előállítani. A tervezett Kodály emlékévre – 2017. év – sajnos az építkezés csúszásai miatt a helyszín még korántsem állt készen a szőlőoltványok befogadására. Most végre a helyszíni talajcsere is elkészült és az évek óta dédelgetett konténeres oltványok december elején „gyökeret ereszthettek” a Műhelyház kertjében. Tavasszal, a telepítés következő, tőkealakítási fázisában, kialakításra kerül – az Operaház díszletműhelyében gyártott elemekből – egy hangulatos lugas sor mellett, a tradicionális badacsonyi bakművelést és az erdélyi karikás művelést bemutató mintaültetvény.

 

 

Új ültetvényrésszel bővülünk: Kéknyelű-Rózsakő telepítésünk

Az egykori Pinot blanc és egy TSZ időben "leharcolt", tőkehiányos Olasz rizling szőlőtáblánk helyén, jól előkészített talajba kerültek ősszel telepítésre a régóta vágyott Kéknyelű és Rőzsakő oltványok. A közel fél hektáros, mihamarább termőre forduló ültetvényrész reményeink szerint e két igazi badacsonyi fajtából készített, a szortimentünket gyarapító borkülönlegességekkel örvendeztetheti meg kedves borkedvelőinket, s mutathatja meg ismét Ábrahámhegy és benne a Szilvádi dűlő termőhelyi erényeit.

 

 

Bornapok Ábrahámhegyen

Az idei nyáron végre borfesztiválon is találkozhatunk a borkedvelő közönségünkkel. A járványhelyzet alakulása miatt tavaly kimaradt egy rendezvény, de jó hír, hogy idén bepótoljuk! Két hétvégén is várjuk a rendezvényre látogatókat finomabbnál finomabb ábrahámhegyi borokkal és zenével, programokkal augusztus 5. és 14. között. A közbezárt hét eleji napokon pedig a bort kínáló pavilonoknál csendes borozgatásra invitáljuk kedves vendégeinket.

 

Kérünk mindenkit a járványügyi szabályok felelősségteljes betartására!